Amanda Sandvik

Höstlistan
Hej igen! Nu är klockan 10:04 och jag har just vaknat och ätit frukost. Dels för att jag har gymnasiedag (aka göra uppgifter till aftis hemma) och kan vakna klockan 10 om jag vill, men också för att jag är sjuk. Det är inte så farligt, en förkylning med lite ont i öronen. Min kropp har en tendens att göra sig riktigt sjuk då jag är sjuk, så det här är bara en babyförkylning än så länge. Om det blir värre gräver jag min egen grav i sängen och ligger där tills jag aldrig blir sjuk igen. Jag har inte tid förstår ni, jag är en upptagen kvinna. 
Känner mig som Barney när jag säger att jag är "upptagen". Jag har en blogg med cirka tre läsare och så går jag i skolan, vilket av 30% jag kan göra hemifrån. Jag är egentligen inte alls så jätteupptagen. Men lite, lite upptagen.

Nå iaf, idag tänkte jag göra höstlistan som har cirkulerat runt på olika bloggar. Denhär versionen tror jag bestämt att kommer från Carola Ekman, så all creds till henne!

1. Vad kommer du äta i höst?
Linssoppa, rotfrukter, och så massor av bullar från After Eight!

2. Vad kommer du dricka i höst?
Kaffe, te, mandelmjölk. Gott!

3. Vilken blir din favoritmöbel i höst?
Sminkbordet eller, antagligen, sängen...

4. Vilket klädesplagg kommer användas flitigast i höst?
Ja det blir nog mina fina, långa, stickade cardigans. Och så kjolar!
5. Hur ser den typiska höstdagen ut?
Vaknar, äter gröt, går till skolan, kaffepausar, umgås med kompisarna, går hem och bloggar (hoppas vi), mysiga middagar med pojkis.
 
6. Vad kommer du läsa i höst?
Kepler! Allt Kepler ska förtäras. 
7. Vad kommer vara din största förändring i höst?
Vet inte faktiskt, kanske att jag ska försöka ha mer rutiner och blogga regelbundet? Och att jag kommer ta alla mina gymnasiekurser på distans, dödsskönt!
 
8. Vad kommer vara din största utmaning i höst?
Att inte stressa allt för mycket. Det är alltid svårt för mig när det nya skolåret börjar, men i år ska jag va snällare mot mig själv!
 
9. Vad är det bästa med din höst?
Hmm...att jag får spendera tid i vår fina lägenhet med Aleksi, gå på mysiga tillställningar med vännerna, och baka massa bröd, fortsätta sticka. Lyssna på favoriter som Ed Sheeran och Mumford & Sons. Det är nog det som är höstmys för mig.
10. Vem kommer du att mys med under filten i höst?
Mig själv...och så sambon (blir lika skärrand varje gång jag använder det ordet) såklart! Men det är viktigt att vara så bekväm i sig själv och sin egen existens att man kan mysa ensam! Lifecoach Sandvik at your service.
Frukost med självporträtt
Nej alltså fy hörni, vad hösten plötsligt slog till. Fyra grader celsius på morgonen är inte acceptabelt i augusti. Vad har augusti sysslat med riktigt nu i år? Vanligtvis är dethär en av mina absoluta favoritmånader på året, med härlig sensommarvärme och varmt solljus. Inte nu inte. Fram med vantar, mössa och vinterkängorna! 
 
Men nog är hösten helt okej den med, jag har nästan accepterat att sommaren är över. Jag har haft höstens första migränsession, och lyssnar på Ed Sheeran och Mumford & Sons medans jag myser inomhus. Helt acceptabelt alltså, om man bortser från huvudvärken. 

I skolan så sysslar vi med fördjupning i konstgrafik och ska göra självporträtt. Jag blev stressad när jag fick höra att det var det som var uppgiften. Men jag och andra har flera gånger konstaterat att det mesta jag ritar ser i slutändan ut som mig själv, så jag ritade bara som vanligt tills någon liknade mig lite.
Såhär har alltså de flesta av mina morgnar sett ut, chokladgröt med banan och jordnötssmör, en bra podcast i öronen, och pennan i handen. Porträttet är en väldigt förskönad version av mig själv, men sånt får man fuska med i konsten ibland. Är faktiskt rätt nöjd, speciellt med prick-skuggningen och håret, nog kanske det blir något av mig ändå!
Villaavslutning och raketfunderingar
I lördags så var det alla österbottningars favorit, villaavslutning. Eller veneziand om du är en sån som kallar det så, eller någon kanske firade med en kräftskiva?

För mig blev det i år det traditionsenliga firandet med familj och släkt vid villan. Trots att jag hade mensvärk, skickad direkt från hetaste stället i helvetet, och stormen Rauli, blev det en mysig kväll. Men hej, då det blåser finns det inga myggor! Så det var en het bonus. Mamma, jag, och yngsta lillebrodern tog och till och med ut i skogen på en snabb kantarelljakt, utan vidare framgång. Alla kantareller tycktes vara försvunna, eller så hade de aldrig funnits, men andra fina (men inte så ätbara) svampar hittade jag.
Den silvergrå verkligen sken som solen där i skogen. Skulle gärna ha den som highlighter, den röda skulle jag också gärna ha i sminkväg, men mer som läppstift. Kanske man skulle starta en buisness? Priserna skulle vara dödliga...(eheheheheheheheheheh)

Stormen blåste också bort de gråa molnen som hade hängt tungt över oss tidigare på dan lagom till solnedgången, en riktigt hygglig storm om jag får säga det själv.
Lillebrodern som tidigare har varit för liten för att förstå sig på dethär med smällar och pangpang, kunde nu knappt bärga sig tills det blev tillräckligt mörkt för att skjuta raketer. Rauli ville här också ha uppmärksamhet, och gjorde det väldigt omständigt att tända raketerna. Men skam den som ger sig, nog fick vi alla raketer uppskjutna i år också! Raketfoto är inte riktigt min foaje, men vissa bilder blev faktiskt helt roliga att se på.
Andra blev...inte fullt så smickrande...
Som ni kan se...

Men på tal om rakteter, jag är inte ett så stort raketfan?
Jag blir alltid lite nervös då det är raketdags. Mest för att jag tänker på djuren som måste bli skiträdda, och på alla som spränger av sig ögonen. Och så är jag en liten räddhare med skadade öron som hoppar till av bara farten av höga ljud. I skärgården på nån avlägsen villa går det ju helt bra att skjuta raketer, där finns det inte jäättemånga katter och hundar. Men jag tänker på Larsmo, typ Furuholmen. (#tänkpålarsmo) Där måste ju alla intet ont anande katter tappa svansen av rädsla med mindre. Som tur är det bara rakettider två gånger i året. Mjaja, antagligen är det jag som funderar för mycket, men ändå! Hur tänker ni gällande det här?