Amanda Sandvik

Jag är tillbaka (med världens längsta inlägg)
Hej, alla mina tre läsare (shoutout till er)! Jag är tillbaka efter en liten sommarpaus. Sedan jag hörde av mig sist har jag varit hos mormor i Sverige, besökt stranden, cyklat, och degat. Eftersom det har varit en så lång paus tänkte jag skriva av mig lite och berätta om vad jag har gjort.
 
Som jag har nämnt nu några gånger har jag spenderat lite tid i grannlandet hos min fina mormor! Det är alltid såå skönt att få åka dit och slappna av lite. Hon har en sjukt fin trädgård som är jätteskön att sitta och läsa i, eller bara äta smultron. Landskapet där i Höga Kusten är så annorlunda än här i Pampas. Berg och sånt gott. Om jag inte satt och myste i trädgården, eller solade och lyssnade på podcasts så var jag antagligen på simäventyr med kusinen, besökte Ikea för första gången, loppisfyndade, eller läste min första Kepler. Kepler är annars sjuukt bra på dethär med spännande skrivande. Åt typ upp Hypnotisören med ögonen på en sekund, kändes det som. Sidorna bara nyoooom, och så var det slut. Så tacksam att jag har en så bra mommo som jag får komma och bo hos!
Lite bilder från mobilen som INTE ALLS visar hur fint det är där. Inte så gott på den. Men lite, lite gott. Jeansen som syns lite på två bilder är loppisfynd, likasom de riktigt rimliga vita adidas'en (???). Hittade också en jensjacka och ett par svarta Superstars, svenska loppisar levererar ALLTID.
Sen har vi lite fina snapchats som Liz har fångat. Den första är från Ikea, då jag prövade en snäck-hatt. Snäckig eller skitig??? U decide. Sen var vi på äventyr på en gräsplätt för att ta panoraman. Den sista bilden är en text från en toalett vid ett bröllop där vi jobbade en kväll. Kan någon förklarar VARFÖR JAG RELATERAR SÅ HÅRT MED DEN DÄR SPOLKNAPPEN??!! Anyways, jag är spolknappen.
Vädret var väldigt snabbväxlande. Ena sekunden var det soligt och hett som Satan själv skulle ha hostat en i ögonen, sen plötsligt kunde det åska och ösregna en stund. Sådär typiskt sommarväder alltså, men mest var allting gott!

På tal om hetta & väder, och min spontana jämförelse, jag ÄLSKAR VÄRME! Jag brukar ofta när värme kommer på tal säga att "ja sko helst kåokas". En kittel över öppen eld är semesterdestinationen jag drömmer om. Sen så är jag världens sämsta tumblrgirrlll och ogillar oväder starkt. Åska är INTE KUL, INTE FUN AND QUIRKY. REGN är INTE MYSIGT. OKEJ?!  Anyways, igår var första gången på hela sommaren jag kände att det blev liite för varmt när jag skulle sova. Vi hade varit vid Storsand på dagen, jag, mamma och bröderna, så då var ju allt helt kul med värmedöden. Men jag kände mig som en kyckling i en tryckkokare när jag låg i sängen sen på natten. Den liknelsen kommer från när jag såg på Masterchef tidigare idag. Om någon undrade.
 
Sen sådär annars har jag cyklat en hel del, har kört 50 km två gånger nu! Jag och pappa ska cykla Botniacykligen på lördag så jag övar cykelmusklerna och arbetar in cykelbyxorna till max. Pappa är min alldeles egna PT. Han har cyklat dethär loppet flera gånger, den längre sträckan till och med. Men jag är en babycyklist (än så länge). Så pappa får hänga med på den kortare, tills vidare. Det som är lite jobbigt med cykling är att man får så ont i röven av att sitta så länge, och fallrisken. Förra veckan hade jag mitt första fall, jag skrapade upp ett fult sår på axeln och hade ont i musklerna en stund. Passligt till Jeppisdagshelgen. Jag hade tänkt lura folk att jag höll på att bli en zombie, men insåg att jag inte är fucking lame.
 
Jeppisdagarna var kul de också! Fick spendera lite tid i lägis, och ännu mera tid med vännerna. #feelingblessed. 
 Lite bilder på smink från fredagen. Hann tyvärr inte ta bättre bilder, looken var supercute tho (enligt mig själv). Jag använde House of Lashes fransar i Siren, tjuusiga som få! Sen ska jag skriva en öppen ursäkt till Moa för att jag stal din jacka hela helgen. Den ligger i mitt kök. Den mår bra, jag lovar.

Nu ska jag se på Black Swan och kanske äta lite blomkålsvingar...eller kanske glass? Nå, I will be eating and watching a movie in bed. For my international followers from Närpes. Peace out från er allas favorit brynlösa livsälskare! 
 
 
Fem steg till cruelty free
Om det är någon av er där ute som spenderar mycket tid med att kolla sminkrecensioner och makeup tutorials, köpa smink, konsumera smink och skönhetsprodukter överlag, har ni säkert hört talar om cruelty free produkter. Cruelty free översätts ungefär till plågeri-fritt. Det betyder till exempel att en produkt inte har testats på djur, eller att den inte innehåller djurprodukter. 

Jag själv tycker att det är väldigt viktigt att ta ställning gällande sådana här saker. Och nej, du behöver inte tycka som mig här, jag vill bara hjälpa dem som kanske har funderat på det här en stund! Det är viktigt att veta var man står och vad man stöder när man konsumerar. I dagens läge har vi tillgång till så många olika märken och producenter att det kan vara svårt att veta vem som gör vad och hur de gör det. 

Men hur börjar man egentligen om man vill börja köpa mer rättviseproducerat smink? Som jag tidigare nämnde kan det kännas som en djungel, hela den här sminkvärlden. Jag har helt slutat köpa produkter från företag som testar på djur, eller vars moderföretag testar på djur. Det har inte varit jäättesvårt för mig, efter som att jag sökte fram mycket information från första början och lärde mig hur saker funkade, och kunde då lätt ta ställning till vad jag tycker är rätt. Självklart har jag råkat göra fel flera gånger, om jag inte har läst på tillräckligt om ett märke eller så, men det är misstag man bara måste leva med. Gör om, gör rätt! Jag har delat upp hela processen hur jag började min resa i fem enkla och konkreta steg, läs och lär!
1. Skaffa information
Som sagt var det första jag gjorde när jag blev intresserad av ämnet att samla info. Från sidor som t.ex PETA, Forska Utan Djurförsök, Djurens Rätt 1, Cruelty Free International, och gamla hederliga Wikipedia . Sen har jag också kollat flera videor och dokumentärer om ämnet, men de mår jag så dåligt av att se så jag vill inte ens söka upp dem. Sen är det bara att kolla fakta, kolla fakta och åter igen kolla faktan. Det är viktigt att vara källkritisk och inte tro på allt man läser. Kolla vilka källor som kan återge saker du kan kolla om nämns någon annan stans osv. 

När man har grunderna i vad djurtester är, kan man gå lite djupare. De flesta vet att företag som L'oreal och Estee Lauder testar på djur. Så då borde det ju vara så enkelt att bojkotta dem och så är allt gott! Tyvärr, så är det lite mer invecklat. L'oreal och Estee Lauder är förälderföretag. Det vill säga att de äger en massa mindre företag också. Det betyder att när du köper en produkt från t.ex NYX, ger du pengar till L'oreal. Om man vill ha en snabb och konkret hjälp till att veta vem som testar och inte, kan man trycka på PETA länken i paragrafen ovanför!
Här är en liten karta över vem som äger vem. Det värsta med det här är, tycker jag, att flera av dessa undermärken har skrivit på sina websidor att de inte stöder djurtester. Trots att de har låtit sälja företaget till en part som ger pengar till djurtester. Detta är inte alla märken, jag kan länka till L'oreal's, Shiseido's och Estee Lauder's hemsidor, så får ni läsa mer.

Nu kanske ni har läst på lite och tänker: "Men Amanda, det står i lagen att det inte utförs djurtester inom EU!" Det är sant. Inom EU sker inga djurtester. Det är inom andra marknader sådant sker. Till exempel den kinsesiska. Om ett märke vill sälja på den kinesiska marknaden, måste de betala för att få sina produkter testade på djur. Inom den amerikanska marknaden är det också lagligt att djurtesta. Över 100 miljoner djur dör i djurtester varje år i Nordamerika (källa: Lush Cosmetics). 
 
2. Gå igenom dina värderingar
Sen, när man har läst, och läst, kollat upp och kollat upp, är det dags att se hur man känner. Är den här produkten värd en kanins-/råttas-/mus-/andra gerbilers liv? Jag älskar smink. Då menar jag verkligen älskar. Det är ett av mina absolut största intressen. Och ja, det finns sååå måånga produkter jag är så otroligt frestad att köpa, men jag vill ändå inte. För den produkten är testad på djur. Och ja, det gör mig irriterad ibland. Men jag försöker påminna mig om att det jag gör, gör faktiskt skillnad, och jag gör det för den större bilden.
 
3. Kolla vilka etiska produkter du redan har (och älskar!)
Steg tre är att gå igenom sminkkollektionen man redan har. Vilka produkter är dina favoriter? Är någon av dem plågeri-fria? I såna fall, jättebra! Då har du en början och en uppfattning till vilka märken du gillar för vilka produktern. Efter det är det bara att pröva sig fram och gå till nästa steg...

4. Hitta lättåtkomliga märken
...som är att se vilka märken du får tag på i din närhet, som är etiska. Då vet du vilka hyllor du ska se på när du söker efter en ny foundation eller concealer i panik, för att undvika misstag! Två personliga favoriter är Lumene Och Elf. Inhemskt och helt skuldfritt, och i en behändig prisklass. Oftast beställer jag mitt smink från t.ex Cocopanda eller JFR. Då gillar jag märken som Sleek, the Balm Anastasia Beverly Hills, och Too Faced!
 
Om ni har orkat läsa hela den här guiden, är ni riktiga kämpar. Hoppas att jag har fått fram mina tankar på ett sätt att åtminstone någon kan förstå kanske ens lite av det! Lämna gärna era favoritmärken eller andra tips på hur man hittar rätt i sminkdjungeln, vi kan alla behöva lite hjälp!
Saknar
Ååh, det dåliga vädret gör mig verkligen supersuur. Förra året den här tiden var jag i Belgien och hade det gott. Ååååh vad jag vill tillbaka! Belgien är ett superfint land enligt yours truly, skulle gärna studera där eller bara åka dit exakt typ nu.
Här är bilder från staden Lier, där Tour De Frace cyklisterna åkte förbi. Den här sortens arkitektur fanns lite överallt. Vid mindre orter med mycket egnahemshus såg det väldigt brittiskt ut. Små hus med små gårdar (jämfört med här i Österbotten), lite trä lite tegel. Supersött!
Tågstationen i Antwerpen räknas ofta med som en av världens vackraste tågstationer. Hus inne i hus inne i hus. Den har expanderats många gånger så att det finns flera olika delar, som ser like olika ut. Vissa mer moderna, vissa mer traditionella. Antwerpen är för övrigt en fin stad den med, det finns mycket shoppingmöjligheter (bl.a LUSH) om man tycker om sånt!
 
Nu när jag har agerat reseguide en lite stund känner jag bara ännu mer reselängtan. Men snart drar jag iväg till Sverige i en vecka för att träffa mommo! Det är alltid kul att få spendera lite tid vid Höga Kusten området, det är ett riktigt miljöombyte från platta Pampas.Vi får hoppas att jag kommer hem med mycket snygga bilder där ifrån, så jag får snåla någon på en liten resa till!