Amanda Sandvik

Fem steg till cruelty free
Om det är någon av er där ute som spenderar mycket tid med att kolla sminkrecensioner och makeup tutorials, köpa smink, konsumera smink och skönhetsprodukter överlag, har ni säkert hört talar om cruelty free produkter. Cruelty free översätts ungefär till plågeri-fritt. Det betyder till exempel att en produkt inte har testats på djur, eller att den inte innehåller djurprodukter. 

Jag själv tycker att det är väldigt viktigt att ta ställning gällande sådana här saker. Och nej, du behöver inte tycka som mig här, jag vill bara hjälpa dem som kanske har funderat på det här en stund! Det är viktigt att veta var man står och vad man stöder när man konsumerar. I dagens läge har vi tillgång till så många olika märken och producenter att det kan vara svårt att veta vem som gör vad och hur de gör det. 

Men hur börjar man egentligen om man vill börja köpa mer rättviseproducerat smink? Som jag tidigare nämnde kan det kännas som en djungel, hela den här sminkvärlden. Jag har helt slutat köpa produkter från företag som testar på djur, eller vars moderföretag testar på djur. Det har inte varit jäättesvårt för mig, efter som att jag sökte fram mycket information från första början och lärde mig hur saker funkade, och kunde då lätt ta ställning till vad jag tycker är rätt. Självklart har jag råkat göra fel flera gånger, om jag inte har läst på tillräckligt om ett märke eller så, men det är misstag man bara måste leva med. Gör om, gör rätt! Jag har delat upp hela processen hur jag började min resa i fem enkla och konkreta steg, läs och lär!
1. Skaffa information
Som sagt var det första jag gjorde när jag blev intresserad av ämnet att samla info. Från sidor som t.ex PETA, Forska Utan Djurförsök, Djurens Rätt 1, Cruelty Free International, och gamla hederliga Wikipedia . Sen har jag också kollat flera videor och dokumentärer om ämnet, men de mår jag så dåligt av att se så jag vill inte ens söka upp dem. Sen är det bara att kolla fakta, kolla fakta och åter igen kolla faktan. Det är viktigt att vara källkritisk och inte tro på allt man läser. Kolla vilka källor som kan återge saker du kan kolla om nämns någon annan stans osv. 

När man har grunderna i vad djurtester är, kan man gå lite djupare. De flesta vet att företag som L'oreal och Estee Lauder testar på djur. Så då borde det ju vara så enkelt att bojkotta dem och så är allt gott! Tyvärr, så är det lite mer invecklat. L'oreal och Estee Lauder är förälderföretag. Det vill säga att de äger en massa mindre företag också. Det betyder att när du köper en produkt från t.ex NYX, ger du pengar till L'oreal. Om man vill ha en snabb och konkret hjälp till att veta vem som testar och inte, kan man trycka på PETA länken i paragrafen ovanför!
Här är en liten karta över vem som äger vem. Det värsta med det här är, tycker jag, att flera av dessa undermärken har skrivit på sina websidor att de inte stöder djurtester. Trots att de har låtit sälja företaget till en part som ger pengar till djurtester. Detta är inte alla märken, jag kan länka till L'oreal's, Shiseido's och Estee Lauder's hemsidor, så får ni läsa mer.

Nu kanske ni har läst på lite och tänker: "Men Amanda, det står i lagen att det inte utförs djurtester inom EU!" Det är sant. Inom EU sker inga djurtester. Det är inom andra marknader sådant sker. Till exempel den kinsesiska. Om ett märke vill sälja på den kinesiska marknaden, måste de betala för att få sina produkter testade på djur. Inom den amerikanska marknaden är det också lagligt att djurtesta. Över 100 miljoner djur dör i djurtester varje år i Nordamerika (källa: Lush Cosmetics). 
 
2. Gå igenom dina värderingar
Sen, när man har läst, och läst, kollat upp och kollat upp, är det dags att se hur man känner. Är den här produkten värd en kanins-/råttas-/mus-/andra gerbilers liv? Jag älskar smink. Då menar jag verkligen älskar. Det är ett av mina absolut största intressen. Och ja, det finns sååå måånga produkter jag är så otroligt frestad att köpa, men jag vill ändå inte. För den produkten är testad på djur. Och ja, det gör mig irriterad ibland. Men jag försöker påminna mig om att det jag gör, gör faktiskt skillnad, och jag gör det för den större bilden.
 
3. Kolla vilka etiska produkter du redan har (och älskar!)
Steg tre är att gå igenom sminkkollektionen man redan har. Vilka produkter är dina favoriter? Är någon av dem plågeri-fria? I såna fall, jättebra! Då har du en början och en uppfattning till vilka märken du gillar för vilka produktern. Efter det är det bara att pröva sig fram och gå till nästa steg...

4. Hitta lättåtkomliga märken
...som är att se vilka märken du får tag på i din närhet, som är etiska. Då vet du vilka hyllor du ska se på när du söker efter en ny foundation eller concealer i panik, för att undvika misstag! Två personliga favoriter är Lumene Och Elf. Inhemskt och helt skuldfritt, och i en behändig prisklass. Oftast beställer jag mitt smink från t.ex Cocopanda eller JFR. Då gillar jag märken som Sleek, the Balm Anastasia Beverly Hills, och Too Faced!
 
Om ni har orkat läsa hela den här guiden, är ni riktiga kämpar. Hoppas att jag har fått fram mina tankar på ett sätt att åtminstone någon kan förstå kanske ens lite av det! Lämna gärna era favoritmärken eller andra tips på hur man hittar rätt i sminkdjungeln, vi kan alla behöva lite hjälp!
Lina

Är det inte så dock att produkten måste vara vegansk för att inte innrhålla animaliska produkter. Fast den är cruelty-free kan det finnas animaliska produkter i kosmetikan alltså.

Svar: Jo! Jag använder själv veganska produkter, men i det här inlägget fokuserade jag mest på cruelty free produkter. För att en produkt ska vara helt cruelty free i mina egna ögon ska den vara vegansk också, så därför inkluderade jag det också.
Amanda Sandvik

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress