Amanda Sandvik

Om att sexualisera unga tjejer
Nu är jag arg igen. Jag satt och funderade på högstadietiden idag, och jag kom ihåg en grej som är så otroligt irriterande. 

När jag gick i högstadiet blev jag (och andra flickor) tillsagda fleera gånger att vi inte fick visa axlarna eller BH-banden. Skolan hade ingen uttalad klädkod, utan tydligen var det en helt okej grej att peka ut vad flickor fick eller inte fick ha på sig om man tyckte att något "gick för långt".

Jag minns den första gången jag blev tillsagd. Jag hade på mig en blå skjorta, med ärmarna knutna som en rosett över bröstet, så att det blev som en axellös topp. Det modehacket hade jag sett på någon justgirlythings sida på facebook typ, och ville testa själv eftersom att det såg sååå sött ut i mina ögon. Jag hade INGA meningar att vara provokativ eller "sexig", jag ville bara ha en söt jävla tröja. Jag var 13 år, hade knappt bröst eller andra saker som kommer med puberteten och såg lite ut som en liten amöba allt som oftast, stor var min sexappeal. 

Och nej, jag säger inte att småtjejer ska klä sig "för sexigt". Men faktum är att flickor idag tvingas växa upp alldeles för snabbt. Man ska hänga med i alla de senaste trenderna från att man är elva. Man lär sig att snart ska man börja sträva efter att få en pojkvän, en äldre pojkvän helst, då är man vuxen. För vuxen vill man ju va? Då man är vuxen är man häftig, självständig. Man ska sträva efter att se äldre ut än vad man är och inte se tillbaks. Men detta gör det inte okej att sexualisera små flickor. För små flickor är inte sexiga. Det är en låtsaslek om inget annat. Och det är ingen skillnad om en tretton åring är naken eller klädd i tjock vinterjacka, vuxna personer ska ändå inte vara attraherade av detta. 

Det var så otroligt förnedrande för mig, att stå där och bli tillsagd att jag gör något fel eller snuskigt, för att jag velat se lite extra söt ut. Jag ville gråta eller sjunka genom jorden, skämmas till döds helst. Men jag kom tillbaks starkare, jag gick hem och läste på om klädkoder i skolor och lärares auktoritet över klädsel och kom in på hur flickor och pojkar behandlas olikt i skolan. Jag ville inte straffas för min egen kropp igen.
 
Och nej, jag säger inte att man konstant ska utmana lärarnas auktoritet, jag säger att man ska få ta plats och utmana den 50-tals attityden som råder.

Varför är den kvinnliga kroppen så jävla farlig? Vad är det som gör att 12-15 åriga små flickor inte kan visa axlarna i en annars trygg miljö som skolan? Om folk blir distraherade eller "obekväma" (inte minst sagt vuxna människor) av en flicka, som knappt kommit in i puberteten är något riktigt fel. 

Varför är vi så vana med att pojkar ska få ha häng, visa sina underkläder, ha kläder med lättklädda kvinnor (ja, det hade flera personer i min skola utan att samma diciplin tilltogs) och överlag få visa sina kroppar mer om de vill? Varför bryr sig ingen om att "flickorna kanske blir såå distraherade av dina låga byxor, dra uuupp di nuu, du vet ju hu di e didär flickorna"
 
Omoget beteende från pojkar ses som ett faktum. "Unga killar äär såå, int e di ju vuxna än!" Som till exempel det jag redan tog upp, i min skola var det en period där flera pojkar i min ålder hade kläder med motiv av sexiga, lättklädda kvinnor. Detta togs inte alls på lika stort allvar som ett BH-band på en 14-åring. Eventuellt försvann de tröjorna, men nog tog det fövånansvärt länge. Jag hann ha på mig min rosettröja ca. 1-2h före jag fick gå och byta om.Jag tror inte att det egentligen är så stor skillnad på pojkars och flickors mentala ålder som folk säger. Jag tror att skillnaden ligger i vad vi lär våra barn. Pojkar är förväntade att vara omogna, medan flickor slås på fingrarna av samhället om de inte mognar tillräckligt fort. Är en 14-åring vuxen? Nej, långt ifrån. Så behandla dem som det de är, ungdomar som inte riktigt vet vad de håller på med.

Och ja, vissa pojkar är unga och kåta i den åldern men den är flickor också. Om flickor ska straffas för att de visar lite hud ska väl pojkar det också? Vem säger att det är bara pojkar som är kåta på flickor? Är det inte de respektlösa som inte låter folk vara ifred med deras egna kroppar som är boven i dramat? Borde vi inte lära våra pojkar att respektera kvinnors kroppar från en ung ålder istället för att krympa våra flickor til att de inte är mer än sina kroppar? 

Om ni använder unga tjejers kroppar som bestraffning mot dem själva är något seriöst fel. Att straffa flickor för deras utseende skapar ångest. En ootrooolig ångest kan jag berätta. Jag är så mycket starkare nu, men jag kan berätta att den giftiga attityden vi har mot unga tjejer sätter spår. Mitt råd till andra som är i samma situation som jag var är: 
Ta reda på om din skola har en klädkod eller om dina lärare bara pekar i luften på en regel som inte finns
VÅGA stå på dig och berätta att du inte klär dig för pojkar, utan för din egen skull. 
Du behöver inte leka vuxen, det är okej att vara rädd för att växa upp. Skit i va dina kompisar säger, om du inte vill låssas vara vuxen är det 100% okej, och helt friskt.
Och låt inte mobbarna vinna, ingen skillnad hur gamla de är, tillsammans kan vi förändra, tvivla inte på det!

Så lärare och andra vuxna som har problem med att flickor är för sexiga i era ögon, sluta se 13-åringar som vuxna. Sluta uppmuntra flickor att växa upp då de är tio. Sluta skyddar pojkar från kvinnokroppen som om den är ett gift. Lär barnen respektera varandra, det är viktigast av allt. Peace out.
 
Vera

HERREGUD SÅ BRA SKRIVA! Aså seriöst, du e så himla dukti på ti uttryck dej i text! Ja kommer fortfarand ihåg ande dan di sa åt de att du visar fö myki av din BH, ååh blir så arg... Men i alla fall skitbra skriva å fint fick du fram ditt budskap, pussss!

Svar: Ja alltså guu en sån dag, never going back to that.. Men tack så mykii!!!
Amanda Sandvik

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress