Amanda Sandvik

Personer jag beundrar
Jag har velat skriva det här inlägget ganska länge. För det är något jag funderar mycket på. Så här kommer en lista till, men nu om andra personer än mig. Uppfriskande, eller hur?

Denhär listan kommer bara inkludera public figures, inte folk som min familj eller vänner. Jag beundrar och ser upp till såå många av mina vänner och familjemedlemmar så listan skulle bli väldigt lång och jag skulle antagligen gråta (för jag är en fucking nerd).
 
1. Chimamanda Ngozi Adichie


Några kanske känner igen henne som hon som talar i Beyonce's låt ***Flawless. Jag upptäckte henne där och blev inspirerad, jag hittade hela hennes TED-talk på Youtube och lyssnade på hela. Hon är såå smart och vältalig. Hon framför sina åsikter och erfarenheter på ett sätt så att många förstår. På nian skulle vi skriva en fackuppsats som slutarbete i modersmål och jag skrev om ämnet feminism och bland annat Chimamanda. Hennes tal ger mig kraft att våga vara en arg tjej som inte tar skit, och det är jag tacksam för.
 
2. Lin Manuel Miranda


First of all, Stella, det här är ditt fel. Lin Manuel Miranda är kanske typ vår tids Mozart. Typ. Han är ett geni, som for reals, ett geni. Han kan skriva musik, freestyla, musikala och typ allt annat man kan vilja ha ut av en människa. Han är en fin person också, feminist och bara allmänt söt. Han skrev den nya Broadwaymusikalen Hamilton (vars soundtrack spelas i mitt huvud varje sekund av varje dygn). Och inte nog med att han har skrivit musikalen så spelar han själv huvudrollen tillsammans med ett jättefint ensamble. Musikalen har färgblindt rollbesättande, vilket gör mitt hjärta glatt. Han kan helt enkelt allt. Stoppa honom innan han förstör allas självförtroenden.

3. Amandla Strengberg


Amndla fick sitt stora genombrott i den första Hungergamesfilmen där hon spelade Rue. Hon är en 17-årig, bisexuell, supersmart, och stark indvid. Hon talar ofta på sociala medier om de saker hon brinner och kämpar för, vilket jag beundrar. Hon vågar prata om bl.a kulturell appropriering, rasism, sexualitet, feminism och annat viktigt. Hon är stolt över sitt ursprung, sitt hår, sina tankar och det skrämmer nog många. Att en liten poc, flicka vågar stå på sig och ta det rum hon förtjänar att ha, det är något jag beundrar.

4. John Boyega


Aaaah, denna gosse. Denna gosse är så fiiiiin. Han är en fin människa på alla sätt och vis. Han är en jätteduktig skådespelare (for reals), en stolt svart man, och en fiiiin gosse. Ah, mitt hjärta. Jag älskar Star Wars, med en passion. En brinnande passion. Det kändes så bra att se fler poc karaktärer i en av mina favoritfilmserier. Om ni vill ha en actual massage för hjärtat kan ni kolla på alla videor med John som ni kan hitta på internet. För han är en guldklimp. En literal guldklimp. 10/10

Nu när jag har råkat förvandla min blogg till en Buzzfeedartikel ska jag återgå till livet (kolla Youtubevideor och ligga i sängen). Ha det gott och hoppas ni fick en liten inblick i vad som händer i mitt huvud!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress