Amanda Sandvik

Kommentarsvar.
Den 11.11 fick jag en kommentar som löd såhär:

"Hej! 

https://www.youtube.com/watch?v=ofZIXZI6AH0 
https://www.youtube.com/watch?v=CIf7w9f202c 
https://www.youtube.com/watch?v=u2iQHnEAS0Q 

skulle vara roligt med dina synpunkter, tycker mycket i klippen jag länkade är rimligt."

Hej Anonym! 
För det första, förlåt att det tagit så länge att svara på din kommentar, har inte kollat kommentarerna tillräckligt så hittade den först idag. 

Jag kollade faktiskt på videona nu ikväll, och det gav mig tankar, den första gäller rasism och sexism. Nu vet jag ju inte vilka punkter du själv tar fasta på i dessa videor, men jag kan berätta vad jag tänker. 

I den första videon så säger personen att rasism och sexism visst kan användas mot vita och män, eftersom att definitionen enligt ordböckerna är "diskriminering mot ras" och "diskriminering mot kön", inte mot vilken ras och vilket kön, och att rastisterna och sexisterna måste ha makt över de andra grupperna för att vara kränkande. 

Mina tankar kring "vit-rasism" och "mans-sexism" är såhär: 
Om en vit person drar ett skämt på en annan folkgrupps bekostnad kan det få större skada än om en icke-vit drar ett skämt om vita. Eftersom att rasism (inte mot vita) är ett så brett och utspritt fenomen idag är chansen av att någon som hör det rasistiska skämtet är väldigt rasistisk och tolkar det som att det är okej att vara det/någon tar skämtet på grovt allvar och börjar tänka mer och grövre rasistiska tankar, eftersom att om man skämtar om det, så är det accepterat, visst? 

Det finns redan såå mycket stereotyper som är skapade av vita mot andra folkgrupper som bara förstärks av dessa skämt. Rasistiska kommentarer, skämt, och påhopp stärker det förtryck som redan finns. De stärker den redan hårda diskrimineringen.

Stereotyper mot vita är mer kanske "de kryddar inte sin mat", eller "de kan inte klä sig eller dansa" medans stereotyper mot andra folkgrupper är att de stjäl, är våldtäktsmän, misshandlar sina kvinnor, osv. Vita människor har kolonariserat och mördat folkgrupper i flera hundra år, jag tycker nog att man får tåla lite skämt. 

Samma gäller sexism. Kvinnoförnedrade skämt har funnits hur länge som helst, för ett tiotal år sedan så fick män fortfarande helt öppet slå sina fruar. Jag har stått ut hela mitt liv med skämt som "gå tillbaks in i köket" "men du vet ju inget du e bara en liten flicka". Jag tycker nog inte att det är så jävla farligt att skämta om det manliga egot, när män har sett ner på kvinnor i århundraden, men när jag väl skämtar om det sen finns det alltid någon som blir superkränkt...

Sexism sker till 90% mot kvinnor, rasism till 99% mot icke-vita, det är ett faktum. Därför tycker jag inte att det räknas som rasism eller sexism om någon säger något sugigt om vita eller män, eftersom att alla andra har fått stå ut med diskriminering i århundraden, lite får man nog tåla då.

Jag förstår varför en icke-vit skulle ogilla white people, herregud vi är en jävla cirkus. Man måste förstå sin plats i världen och hur man har kommit dit. Sen är ju empati också en grej som folk brukar ha...
 
Sen det här med våldtäkt. Jag tror inte att folk förstår hur vanligt våldtäkt är. Alla mina tjejkompisar är någon gång (ganska fucking ofta) rädda när de går ensamma på kvällen. Flera jag känner har blivit våldtagna eller antastade på något annat sätt någon gång under sitt liv. Jag själv är otroligt rädd när jag går hem från kompisar på kvällarna. Ibland talar jag i telefon med någon av mina kompisar (eller låtsas tala i telefon) så att våldtäksmannen inte ska tro att jag är ensam. Om jag går på en lite mindre upplyst väg går jag hellre mitt på vägen och riskerar att bli påkörd, än att går vid sidan och riskerar att bli påhoppad från diket av en vålktäktsman. När jag kommer hem står jag kvar vid dörren medan den stängs för att 100% veta att ingen följde efter mig in i trapphuset, om någon står nära dörren då jag närmar mig går jag bakvägen så personen inte ska veta i vilket trapphus jag bor. Jag är rädd för att le till män för en gång när en man log mot mig på gatan så log jag tillbak, blev jag förföljd och catcallad i en kvart. Säger det något om hur rädda vi kvinnor är för våldtäkt?

Just för att vi är så rädda har vi kvinnor en väldig respekt för våldtäktsoffer. För ingen vill vara ett våldtäktsoffer. För ofta som ett våldtäktsoffer ses du som smutsig, och skulden skylls ofta på dig. Du kanske har märkt hur dåliga våldtäktsdomar vi har i Finland? Lite böter och sen är du ute. För "nog ville hon ju". Det är extremt svårt i Finland att ens få en våldtäktsman dömd, den rättsprocessen är inget någon vill gå igenom. Att komma ut med en våldtäktsanklagan, sedan betala massor i rättskostnader, och sedan inte ens få förövaren fälld, det är fan inte kul.
 
Jag förstår argumenten i videon. Men jag vet också hur vanligt våldtäkt är, hur svårt det är att få en våldtäktsman dömd, och vad konsekvenserna ett våldtäktsoffer kan få för att hen talar om det. Jag väljer att tro på våldtäksoffren, för jag vet ingen som skulle vilja ha den stämpeln.
 
Jag tar inte upp allt jag tänkte då jag såg dedär videorna, eftersom att jag då skulle ha skrivit en bibel, kanske gör jag fler inlägg om dem i framtiden!
 
Hoppas min point kom fram, om det är något mer du undrar över så är det bara att kommentera!
Vit, heterosexuell cis-könad man.

"Sexism sker till 90% mot kvinnor, rasism till 99% mot icke-vita, det är ett faktum."

Statistik utan grund, rentav helt och hållet tagen ur luften, kan under inga omständigheter kallas ett faktum.

Däremot kan jag också säga att jag relativt ofta som "pojk" eller man får höra kommentarer gällande kön, styrka eller storlek. Världen e int så svartvit som du tror.

Svar: Menade nog inte statistiken som riktig heller, mer som en liknelse. Och jag vet att män får utstå kommentarer och får lida för att folk antar att män ska vara stora, starka och känslolösa, vilket jag tycker e skit! För jag har extremt fina manliga vänner, av vilka väldigt få passar ramen för den farlige, testosteronpumpade megamannen. Men sexism i historien vet vi båda två att har varit grövst mot kvinnor, även om den alltid har förekommit mot män, men på ett annat sätt. Giftig maskulinitet är ett sorgligt fenomen som jag också hoppas världen öppnar sina ögon för snart.
Amanda Sandvik

Anonym

Att anta att våldtäktsoffer talar sanning "för att ingen vill ha den stämpeln" är en så giftig inställning. Bara för att du kanske inte skulle ljuga om våldäkt betyder inte att ingen skulle göra det.

Anonym

Att anta att våldtäktsoffer talar sanning "för att ingen vill ha den stämpeln" är en så giftig inställning. Bara för att du kanske inte skulle ljuga om våldäkt betyder inte att ingen skulle göra det.

Svar: Men tro inte du då. Du behöver inte tro, men kom ihåg det dagen någon du känner drabbas.
Amanda Sandvik

Anonym

Giftiga läsare du har. Bra skrivet inlägg.

Svar: Tackar!!
Amanda Sandvik

Linn

Jättebra inlägg, som vanligt! Jag fastnade på den här ursäkten med ordboksdefinitionen av rasism och sexism, och hur snäv och förminskande den är. Om det inte vore för att ordböcker och språk är skapade av (till störst del vita) män, skulle definitionen inte se ut som den gör. Dessutom tycker jag att man måste ha i åtanke att ett så stort begrepp inte kan förklaras rättvist på ett par rader. OKEJ LÅNG STORY KORT: Rasism och sexism bygger på ett systematiskt förtryck, vita är inte systematiskt förtryckta. Inte män heller. Därför finns inte vit rasism eller sexism mot män. (Fast det här vet du redan, riktar främst den här kommentaren till tidigare anonyma i ditt kommentarsfält). Keep slaying, Amanda!

Svar: Jamen visst!!! Tusen tack bae 😘
Amanda Sandvik

Anonym

Milda makter de tre första... nåja! Ids inte starta något skriverikrig här...
Tänker bara säga Bravo åt dig Amanda för ett väldigt bra inlägg och att jag understöder dina åsikter till 99%!

Svar: Tack för stödet hördu!
Amanda Sandvik

Anonym

Eh, skulle nästan säga det är onödigt att ens svara på såna videor. Argumenten kommer inte från någon med akademisk bakgrund utan bara från bittra youtubers som vill tjäna pengar på hat. Att personen som ställde frågan skrev att hen tycker att videoklippen är "rimliga" låter mer som att de inte bryr sig om ditt svar utan hellre vill tvinga på folk deras egna åsikter. Men bra skrivet.

Svar: Jaa det är sant... Men tack!
Amanda Sandvik

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress