Amanda Sandvik

White silence equals violence
I bilen påväg hem från min första praktikdag lyssnade jag på radio. Där talade de om dödsmisshandeln i Helsingfors. En nynazist misshandlade en man som stod upp mot den nynazistiska demonstrationen. 
 
Jag blir så jävla förbannad. Förbannad på politikerna och polisen som inte tar händerna från ögonen och vågar ta avstånd från extrema rörelser. Tydligen bor vi i ett land där inte ens våra ledare orkar ta avstånd från nynazistiska grupper som dräper civila och aktivt förtrycker de redan i underläge.  

Varför talar ingen om det här? Är det för att vi är rädda för att sluta som offret, de sociala konsekvenserna, eller bryr vi inte oss tillräckligt? För det är så att din stöd räknas. 

För det är så, att om majoriteten av dem som inte håller med nynazistiska, rasistiska och xenofobiska åsikter inte uttrycker det så kommer de som håller med bara att säga det ännu högre. 

Problemet med läget i Finland (och inte bara här förstås) är att vi tillåter de rasistiska och kränkande rösterna låta så högt. Jag vet att det finns bra folk som tror på det goda och kämpar för att folk ska få vara lika, men det är sällan de åsikterna hörs lika långt. Jag vet att de flesta jag känner inte tycker att det som händer är okej. Hur tror du det att det känns för dem som är förtryckta om de inte ser någon stå upp för dem?

Våga stå upp för det du tycker är rätt, våga stå upp för dem som behöver det och de som behöver vårt stöd. Rasifierade personer ska inte behöva dra hela vagnen själva. Det minsta vi kan göra är att visa att vi inte håller med våldet och förtrycket mot flyktingar som finns i landet just nu. Om du som vit, finsk medborgare inte säger till när sådana här saker händer blir du en del av förtrycket. Du menar det antagligen inte. Men att vi hjälper till i kampen och säger åt våra medmänniskor när de gör något som förvärrar läget för dem i underläge är väldigt viktigt

Precis som en sexist inte kommer lyssna om en icke-man rättar hen, lyssnar inte en rasist om en rasifierad person rättar hen. 

Skriv ett brev till statsministern, dela artiklar på Facebook, skriv ett argt blogginlägg, lägg upp en arg bild på Instagram, säg till då folk kläcker ur sig rasistiska saker. Separera dig från de du inte vill kopplas ihop med. Sprid hoppet om att goda människor med rena avsikter finns. För det är inte hopplöst, det blir dock det om ingen orkar jobbat för något.
Inte superbra formulerat, men jag hoppas att jag fick fram vad jag ville säga, rätta mig gärna om det är något jag har uttryckt konstigt!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress