Amanda Sandvik

Hur jag känner inför jourreformen.
Nu har jag kännt mig uppgiven i två dagar och jag har bestämt mig för att skriva ner mina känslor för regeringen i en liten, liten, haiku. Jag kallar den "Jag kan inte alla organ på finska", nu kör vi:

Röv, röv, röv, röv, röv
Satans, satans, röv satan
Röv, röv, fan, fan, röv

Så... nu när det där är ute så kan jag fortsätta att tala om saken lite mer civiliserat. Jag är inte en person som inte blir förkyld eller febrig jätteofta, men då jag väl blir sjuk är det ofta sjukdomen och dess mamma som kommer på besök. Då jag bodde full time i Vörå så känndes det tryggt och bra att veta att närmaste fulljour bara fanns 40 minuter bort om man skulle bli riktigt dålig. 
 
Så har vi också språkproblemet. Finska är...inte mitt bästa språk. Varje gång jag ska yttra något ord på språket blir det till att jag hakar upp mig, skrattar nervöst, svetten sprutar ur alla porer, och ibland kommer inget ens ut fast hur jag än försöker. Senast jag utnyttjade fulljouren vid vårt fina sjukhus så fick jag först träffa en sjuksköterska, vars första språk klart inte var svenska, men hon försökte och kunde så pass mycket att vi båda förstod varandra bra. Hon sa något ord på finska, jag svarade på svenska, ni vet #justösterbottenthings. Sedan fick jag träffa en läkare som inte kunde någon svenska alls. Så jag försökte på finska, men läkaren förstod snabbt att vi skulle sitta där i ett år om jag skulle stamma fram varje ord och peka febrilt för att hen skulle förstå. Så läkaren började prata en knakig engelska. Engelskan var så knakig att hen använde fel ord för fel organ och jag var tämligen förvirrad. 

Jag gick därifrån utan några riktiga insturktioner om vad jag skulle göra annat än att komma in igen om det blev värre. Som tur så redde saken upp sig, men vad skulle ha hänt om läget faktiskt skulle varit kritiskt och förståelsen mellan parterna skulle varit så liten att det hela skulle gått snett? Om det redan finns språkproblem vid VCS och Malmska här i Jeppis, hur ska det då gå i Seinäjoki?

Jag förstår att jag bor i ett tvåspråkigt land och att jag är minoritet och att jag borde lära mig ordentlig finska. Men nu är det så att jag gör mitt bästa och jag kan inte bättre finska än vad jag kan. Som tur har jag än tid att lära mig. Men vad händer då de äldre som varken kan finska eller engelska ska börja förklara sina problem för en läkare som inte förstår? Vad händer då de som har inlärningssvårigheter och inte kan lära sig finska ska gå till doktorn?
 
För att gå tillbaka till början av inlägget: Kära regering, var vänlig och sug alls vår kollektiva finlandssvenska röve. Hoppas ni alla sover riktigt dåligt inatt.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress