Amanda Sandvik

Var är prideflaggorna?
Juni är den internationella Pridemånaden. Det är en jättestor grej, för dem som vet och bryr sig. Det är svårt att våga vara sig själv till och med i 2016, så att vi får fira pride är en sak att vara tacksam över. Men juni har inte varit en bra och stark pridemånad. Förra året i USA hurrade världen åt den nya äktenskapslagen, i år sörjer personer världen över det hemska som har hänt i Orlando. För er som inte vet eller inte har förstått, så har USA's största masskjutning ägt rum på en gaybar i Orlando. USA's STÖRSTA masskujtning. Över 50+ personer har skadats och lika många har dött.
Men var är stödet? 
När Frankrike och Belgien slås av hatbrott och terrorism vill alla vara med och trösta. Och jag lovar, de flesta som la den Franska flaggan som ett filter på sin profilbild har kanske aldrig varit i Frankrike eller har någon annan koppling dit. Jag tvivlar inte på att många faktiskt hade starka känslor över vad som hände i Frankrike, men varför tala ingen om det här? Det är ju självklart en fin gest att bringa uppmärksamhet till det hemska som hände där och i Belgien, men varför inte till det här? Och visst är det närmare till Frankrike än USA, men det här är något väldigt, väldigt stort. Inte bara för LGBTQ+ personer, men för världen. Ändå har jag sett samanlagt två personer tala om detta på sociala medier. Två. Till skillnad från när ens ögon nästan stirrade sig blinda på den franska flaggan.

Är det för att folk inte vet eller är det för att folk inte skulle våga lägga ett pridefilter på sin profilbild? Jag undrar.  Att LGBTQ+ personer ska fortsätta dö utan att världen ens tappar andan får min mage att knyta en knut på sig. Om du inte visste om att detta hade hänt, är det ju också ett dåligt tecken. Om media inte rapporterar om ett hatbrott så hemskt, är något kanske inte helt rätt. För det här är ett hatbrott, det är inte bara ett sammanträffande att det hände i en gaybar, den enda agendad bakom detta var homofobi.
Jag vill inte att LGBTQ+ personer ska behöva leva i rädsla för att gå ut. Jag vill inte att vi ska skjutas ihjäl, både på TV och i verkligheten. Jag vill inte att folk ska vara rädda för att prata om sånt här. Hoppas någon fick upp ögonen för det hemska som har hänt, jag vill bara att fler personer ska veta om det här och bry sig. Kanske dela en artikel eller prata om detta med dina vänner eller arbetskollegor. Våga sprida ordet, våga stå upp för de som är svagare, för de svagare behöver det just nu.
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress